گردشگری کودک
افراد با نیازها و شرایط و تمایلات متفاوت از خدمات گردشگری بهره مند می شوند. طیف وسیعی از این خدمات براساس استاندارد و شاخص های جهانی و معیارها و خواسته های مرسوم گردشگران، طراحی و آماده سازی شده اند. در این بین گردشگران بسته به شرایط اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سنی و جسمی، نیازها و خواسته های متفاوتی دارند.
کودکان قشر مهم و جمعیت قابل توجهی از هر جامعه را تشکیل می دهند. نحوه تعامل و نوع ارتباط با آن ها، در آینده ی هر جامعه و درک کودکان از خود بسیار تاثیر گذار است. بنابراین نگاه صنعت گردشگری و خدمات ارائه شده به کودکان باید متناسب با نیازها و خواسته های کودکان و متفاوت با سایر گروه های سنی باشد و متناسب با شرایط و علایق آنها تور، مسیر بازدید و حتی جاذبه گردشگری طراحی و مدیریت شود. توجه به شکوفاسازی استعدادها و آموزش صحیح کودکان از الزامات توسعه است و با شناخت صحیح ویژگی ها و انتظارات خاص آن ها، برنامه ریزی مناسب و متناسبی در جهت توسعه توانمندی ها و جاذبه های مقاصد گردشگری انجام می پذیرد.
«گردشگری کودک» نگاه خاص و مسئولانه ای به سفر و گردشگری کودکان دارد تا کودکان همچون بزرگسالان از تفریحات، سرگرمی ها و رویدادهای گردشگری سهمی داشته باشند.
سازمان یونیسف «گردشگری کودک» را نوعی از گردشگری می داند که براساس آن نیازهای کودکان به توسعه و پیشرفت در سنین مختلف از لحاظ اجتماعی، فیزیکی و ذهنی با آموزش و سرگرمی طی سفر، مدنظر قرار میگیرد.
دنیای کودکان باید سرشار از جنبش، تحرک و تجربه آموزی باشد. فرصت بازی در طبیعت، دوستی با گیاهان و حیوانات کمک می کند تا کودکان هوشیار و آگاهانه تر حفاظت و تعامل با طبیعت را بیاموزند. تمرین مشاهده گری، دیدن جزئیات، توجه و کنجکاوی نسبت به اطراف فهم و همراهی با طبیعت را برای کودکان تسهیل می کند.
بازدید از جاذبه های تاریخی و شرکت در رویدادهای فرهنگی همراه با کودکان نیاز به آگاهی از سطح درک آن ها در سنین مختلف رشد دارد. در تورهای کودک اصراری بر آموزش تاریخ و گفتگو در مورد رویدادهای گذشته نیست بلکه هدف علاقه مند کردن آن ها به داستان زندگی مردمان و سیرتکامل سبک زندگی گذشتگان است و همین علاقه بهترین محرک برای کنجکاوی و جلب توجه آن ها به مطالعه و درس گرفتن از تاریخ در سنین بالاتر است.
روایت تاریخ برای کودکان با بهره گیری از بازی، نمایش، شعر و قصه گویی علاوه بر ایجاد لحظات شاد و جلب مشارکت فعال آن ها، فرصتی برای هویت سازی و صحبت از فرهنگ و آداب و رسوم است.
در برنامه ها و تورهای کودک، ما قصد آموزش مستقیم مفاهیم خاصی را نداریم بلکه در تلاشیم تا فرصت و امکان تجربه، مشاهده، لمس و ارتباط را برای کودکان فراهم کنیم. در این صورت هر کودک براساس علایق، ویژگی های فردی و کاملا با اختیار آنچه از دنیای پیرامون به او ارائه می شود برمی گیرد. در آموزش غیرمستقیم هر کودک هر اندازه که بخواهد و بتواند، کشف می کند و محدوده ای برای او تعیین نمی شود و آزادی عمل و انتخاب بیشتری دارد. در واقع هدف از گردشگری کودک، ایجاد علاقه و تسهیلگری آموزش کودکان در بستر بازی و تفریح، تجارب جدید و ارتباط با طبیعت و هم سالان است.
تا کودکانمان علاوه بر کسب تجربه و لذت، صلح با خود، با طبیعت و دیگر انسان ها را بیاموزند و در محیطی سالم و امن از مواهب گردشگری بهره مند شوند.